Västra Nylands Folkdansdistrikt r.f.

Dansprojekt: Nyländsk purpuri

VNFD inledde hösten 2017 projektet Nyländsk purpuri som går ut på att öva in och uppföra den mäktiga och mustiga stordansen med många turer och dansare. Projektet har resulterat i en rad uppvisningar och fortsätter så länge intresse finns.

Av dansarna och spelmännen krävs god kondition, koordination och koncentration för att genomföra purpurin. Nyländsk purpuri lämpar sig för dansare i alla åldrar; allt från yngre ungdomar till äldre vid god vigör. Dansen i sin helhet är lång och uppförandet kan räcka flera timmar beroende på antalet dansare.

Projektgruppen uppförde purpurin första gången på FolkFest i Väst på Tryckeriteatern i Karis 10.3.2018. Uppvisningar går att beställa till olika evenemang. Gruppen uppträdde även på Nordlek i Falun.

Projektet har fått understöd från Karis-Pojo sparbanksstiftelse och Kyrkslätt sparbanksstiftelse.

Vad är Nyländsk purpuri?

Nyländsk purpuri är en dans, som allmogen dansade allmänt på 1800-talet och den har nedtecknats på 1920-talet. För att visa vilka som kunde ha varit med då kan roller utdelas såsom t.ex. prosten, assessorn, doktorn, brandmästaren, polismästaren, skolmästaren, storbonden, smeden, torparna, drängarna och pigorna samt barnen. Dessa kläds i tidstypiska kläder för att iscensätta upplägget. Dansen går ut på elva olika turer med mellanturer som upprepas mellan nästan alla turer. Turerna dansas progressivt, dvs första paret dansar först mot andra paret och sedan mot tredje paret osv. Så går det hela varvet runt tills alla har dansat med alla både som dansare och motdansare. Stegen består av gångsteg, hoppsteg, springsteg och speciella tå- och klacksteg så Nyländsk purpuri skiljer sig mycket från purpuri från Österbotten, vilken mest består av lugna gångsteg.

När man dansar purpurin traditionellt progressivt kan den ta flera timmar och då förstår man att det var ett sätt att umgås. De som inte just då är i tur att dansa kan sätta sig och umgås och stiga in på dansgolvet när det är dags. Om dansen enbart ska visas som en mindre programpunkt kan den kortas av till knappt femton minuter och då dansar inte alla par alla turer. Vårt syfte är att öva in dansen traditionellt för att alla ska få uppleva känslan och kunna leva sig in i dansens själ. Inför uppvisningar anpassas dansen efter den tid vi erbjuds och hur det passar in i evenemanget i fråga.

Nyländsk purpuri dansades och uppfördes senast för drygt fyrtio år sedan. År 1977 filmade MTV dansen och den filmen finns kvar som VHS-film. För att Nyländsk purpuri inte ska falla i glömska vill VNFD åter ta upp den på sin repertoar så att den i levande form bevaras för eftervärlden.

 

Uppvisningar

FolkFest i Väst 10.3.2018 på Tryckeriteatern,

9.4.2018 för Kyrkslätts pensionärer.

14.5.2018 för Norra Kyrkslätts pensionärer.

5.8.2018 på spelmansstämman i Ekenäs.

11.7.2018 PR-uppvisning på NORDLEK 2018 i Falun, Sverige.

12.7.2018 Folklorekonsert på NORDLEK 2018 i Falun, Sverige.

12.1.2019 FSFs representant på Folklandiakryssningen.

27.4.2019 Leif Wikströms 70 års fest

26.6.2019 Västnyländska pensionärernas sommarfest på Majvik, Kyrkslätt

26.10.2019 Kyrkslätts Folkdansares 45 års jubileum

Kontakta styrelsen om du vill beställa en uppvisning! Vi anpassar uppvisningens längd och antalet dansare enligt behov.

Andras röster

Nyländsk purpuri dansas så svetten lackar – Yle Vega Västnyland

Nyländsk purpuri – video inspelad av Västra Nyland

Västra Nylands folkdansare i hårdträning inför stordans i mars – Yle Vega Västnyland

Historiskt samkväm återuppstår – Västra Nyland

Kyrkslättsborna minns Nyländska purpurin – Luckan i Kyrkslätt

Nyländsk purpuri

Vill du komma med och dansa purpuri - Kolla in det här!

Vi öppnar gruppen för nya dansare. Kom med! Vi är dryga 20 dansare från tonåringar till 70+ som har roligt tillsammans (halvt års projekt har redan blivit 2 års projekt och fortsätter).Läs mera »
vnfd folkdans
09.12.2019 kl. 21:47

Dansprojekt: Nyländsk purpuri

VNFD inledde hösten 2017 projektet Nyländsk purpuri som går ut på att öva in och uppföra den mäktiga och mustiga stordansen med många turer och dansare. Projektet har resulterat i en rad uppvisningar och fortsätter så länge intresse finns.Läs mera »
28.04.2018 kl. 10:40

FolkFest i Väst

Västnylands Folkdansdistrikt bjöd med understöd från Karis-Pojo sparbanksstiftelse och Kyrkslätt sparbanksstiftelse den 10 mars på en fartfylld kväll av uppträdanden i dansens och musikens tecken på Tryckeriteatern i Karis. Den nästintill slutsålda föreställningen kulminerade i en fantastisk uppvisning av Nyländsk purpuri, som inte visats upp på över 40 år.Läs mera »
Markus Vähä-Koskela
28.04.2018 kl. 10:21