Händelsekalender

Händelser med fet stil arrangeras av VNFD.

2020

6.1.2020 INHIBERAD - Dansträff med Danskompassen

17-19.1.2020 Vinterkurs i Kuortane

24-26.6 Barn- och ungdomsläger i Ingå

26–28.6 Samstämt i Ingå

15-19.7.2020 BARNLEK i Mölnlycke

4-6.9.2020 Årsprogramskurs i Kuortane

26.9.2020 Menuettpicknick

2021

20-25.7.2021 Nordlek i Finland

 

Västra Nylands Folkdansdistrikt r.f.

FolkFest i Väst

28.04.2018 kl. 10:21
Västnylands Folkdansdistrikt bjöd med understöd från Karis-Pojo sparbanksstiftelse och Kyrkslätt sparbanksstiftelse den 10 mars på en fartfylld kväll av uppträdanden i dansens och musikens tecken på Tryckeriteatern i Karis. Den nästintill slutsålda föreställningen kulminerade i en fantastisk uppvisning av Nyländsk purpuri, som inte visats upp på över 40 år.

Kvällen inleddes med ett uppträdande av Finlands Svenska Folkdansrings ungdomsprojektgrupp Danskompassen för ungdomar i åldern 14–17 år, som uppförde danshelheten Paddlingstur. Danskompassen har nu tränat i ungefär två år, vilket visade sig i både muntra miner och ledighet i den vackra koreografin.

Dansare med paddlar

Foto: Bernt Jansson

Efter Danskompassen fick publiken njuta av en skön stund av a cappella-ensemblen Nonette som uppförde sånger ur ”Musikteatern 18” samt körverket ”Den bortsålda” av Marianne Maans. Därefter uppträdde de Västnyländska spelmännen med folkmusik som på ett mycket trevligt sätt byggde upp stämningen för den första delen av den efterlängtade Nyländska purpurin.

Västnyländska spelmän

Foto: Bernt Jansson

För uppförandet på Tryckeriteatern hade Västnylands Folkdansdistrikts planeringsgrupp, ledd av instruktör Annette Westerholm, anpassat danshelheten till ett kompakt jubelgille som trots förkortning genomsyrades av ohämmad, genuin dansglädje. Uppvisningen inleddes med ett högtidligt intåg till melodi av spelmännen Linnea Holmberg, Ingolf Backman och Per Olof Munck.

Henrika Ekman är konferencier

Varje par, iklädda traditionsenlig mundering, introducerades av telefonisten (Henrika Ekman) enligt en bearbetad version av den ursprungliga purpurins beskrivning, skriven av Birgit Mette. Vi såg prosten och prostinnan Lybeck (Vilgot och Lisa Strömsholm), doktor Erntzber med fru (Timo och Asta Salmela), skolmästare och fru Wik (Leif och Siv Wikström), brandmästarn med fru (Johnny och Anki Sved), storbonden med madam (Lasse och Annette Westerholm), sömmerskan (Rannvi Wallen), dejan (Hedvig Lindholm), skolfröken (Maria Lindström) med två skolbarn (Jennifer Westerholm, Sigrid Wallen), torparn från Skarpkulla med följe (Mårten Grönqvist, Barbe von Bonsdorff), fiskargumman från ytterskärin med sin syster (Cilla Törnblom-Backman, Kaisa Lindstedt), skepparn och skepparfrun (Rolf och Eva Jernström) samt storbondens piga och dräng (Jessica Westerholm, Albin Backman). Turerna presenterades av telefonisten. Under den första delen dansades Polonäs, Angläs, Springtur, Polska, Angläs (upprepades) och Tanila.

”Den var alldeles otroligt bra, riktigt positivt. Ett strongt jobb”

—Pipsan Hellström, purpurikommittens 1975 sekreterare

Efter pausen uppträdde bandet The HOB’s (Henrica Westerholm, Oscar Grönroos, Benjamin Backman) med modern folkmusik; det fanns högst antagligen inte ett enda ben, ett enda knä som inte hoppade och gungade till de unga spelmännens medryckande toner. Glädjespelet fortsatte med en sprudlande dansuppvisning av folkdansjuniorer från Västnyland. Juniorernas avrundande dans och alla folkdansares favorit, Åtta man engel, dansades till publikens klappar och tjoande.

Juniorer dansar

Foto: Susanna Grönberg-Vähä-Koskela

Till sist, men inte minst, återvände purpurigruppen för att visa upp de resterande turerna av Nyländsk purpuri med svett och jubel. Höjdpunkten i purpurin var onekligen den sprättiga turen Tupsanjuuri med sina säregna tå-klack-spark-steg. Den tydliga dansglädjen smittade av sig också på publiken. Åttan, Vals, Angläs, Ryska kadriljen, Långdansen samt den avslutande Marschen åtföljdes av stående ovationer.

”Programmet var omväxlande såsom de ska vara ... Ypperliga prestationer, skulle säkert göra sig bra även utomhus såsom den ’gamla purpurin’ uppfördes.”

—Göran Karlstedt, purpuridansare 1975, Kyrkslätts Folkdansare

De duktiga dansarna gav den fartfyllda uppvisningen ett sken av lätthet, och skådespelet, dansen, dräkterna och koreografin sammansmälte till en oförglömlig helhet.

Recensionen har även publicerats i Folkdansaren

Markus Vähä-Koskela